Diploma Pengurusan Industri Halal
Diploma Pengurusan Industri Halal (DPIH) memberi tumpuan kepada pengetahuan dan pelaksanaan amalan halal terutama dalam operasi perkhidmatan pengurusan industri halal termasuk makanan, kosmetik dan lain-lain. Secara tidal langsung program ini membentuk pengetahuan dan kebolehan dalam menyediakan operasi dan perkhidmatan halal yang menyeluruh dalam Industri yang terlibat di Malaysia.
INSTITUT LATIHAN
MAKMAL HALAL
RANGKAIAN INDUSTRI
Disediakan untuk pelajar mempraktikkan Operasi perkhimatan dan pengurusan makanan
Kami mempunyai Uniti Halal Centre (UHAC) yang menyediakan latihan dan perundingan halal.
Mempunyai jaringan industri yang kukuh di antara Pusat Pembangunan Halal (HDC) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
SYARAT KEMASUKAN
Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya TIGA (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran.
ATAU
Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan minimum Gred C(NGMP) dalam mana-mana matapelajaran;
ATAU
Sijil TInggi Agama Malaysia (STAM) dengan minimum gred Maqbul
ATAU
Sijil(Tahap 3, MQF) dalam bidang yang berkaitan dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00
ATAU
Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (Tahap 3, MQF) dalam bidang yang berkaitan.
ATAU
Kelayakan lain yang diktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.
LALUAN MENYAMBUNG PENGAJIAN
Pelajar yang bergraduasi dari Diploma boleh menyambung pengajian mereka di mana-mana Institut Pengajian di Malaysia seperti program berikut ;
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Industri Halal- UiTM , Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Industri Halal-KUIS, Ijazah Pengurus Perkhidmatan Makanan -UiTM, Ijazah Pengurusan, Ijazah Perbankan Islam
Diploma ini menyediakan pelajar dengan ilmu dan kemahiran penyeliaan atau pengurusan dalam Industri Halal.
Terdapat pelbagai laluan kerjaya seperti Eksekutif Halal, Eksekutif Jaminan Dan Kawalan Kualiti, Eksekutif Pembangunan Dan Penyelidikan Usahawan Produk dan Perkhidmatan Halal, Penyembelih Halal, Auditor Halal, Perunding Halal, Tenaga Pengajar Halal, Pengurus / Penyelia Restoran Halal, Pegawai Penguatkuasa Halal, Pembanyu Pegawai Kesihatan
LALUAN KERJAYA
SEM 1
AKIDAH ISLAMIYYAH
PENGANTAR HALAL DAN HARAM DALAM ISLAM
KO-KURIKULUM
BAHASA ARAB PERDAGANGAN I
PRINCIPLE OF MANAGEMENT
FUNDAMENTALS OF TECHNOLOGY
SEM 2
SEM 3
USUL FIQH
BAHASA ARAB PERDAGANGAN II
BUSINESS COMMUNICATION I
BAHASA KEBANGSAAN
PENGANTAR PEMIKIRAN KRITIS DAN
KREATIF
ASAS KEUSAHAWANAN
FUNDAMENTALS OF HALAL INDUSTRY
HALAL LAW & REGULATIONS
QAWAID FIQHIYYAH
BUSINESS COMMUNICATION II
FIQH AT- TATHIR
SANITATION AND HYGIENIC PRACTICE
HALAL QUALITY AND CERTIFICATION PROCEDURE
ETIKA DAN MORAL DI MALAYSIA
INTRODUCTION TO HALAL INGREDIENTS & FOOD PROCESSING
HALAL SLAUGHTERING
PENGAJIAN MALAYSIA II
FIQH MUAMALAT
ISLAMIC ORGANIZATIONAL BEHAVIOURAL
ISLAMIC FINANCIAL SYSTEM
SEM 4
SUPPLEMENTARY OPERATION IN PROCESSING HALAL INGREDIENT
HALAL INDUSTRY SERVICES
HALAL COSMETICS AND PHARMACEUTICALS
HALAL INTERNAL AUDITING
EKONOMI ISLAM
HALAL MARKETING
KHIDMAT SOSIAL
SEM 5
SEM 6
LATIHAN INDUSTRI