Diploma in Halal Product Manufacturing
Diploma in Halal Product Manufacturing (DHPM) memberi tumpuan kepada pembangunan, pengetahuan dan pelaksanaan amalan halal di pelbagai industri yang berbeza di Malaysia, terutamanya dalam operasi pengeluaran dan pengurusan. Ia adalah satu disiplin pengajian yang membolehkan pelajar mengembangkan Dan mencipta produk halal baru termasuk makanan dan bukan makanan.
INSTITUT LATIHAN
MAKMAL HALAL
RANGKAIAN INDUSTRI
Disediakan untuk pelajar mempraktikkan Operasi perkhimatan dan pengurusan makanan
Kami mempunyai Uniti Halal Centre (UHAC) yang menyediakan latihan dan perundingan halal.
Mempunyai jaringan industri yang kukuh di antara Pusat Pembangunan Halal (HDC) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
SYARAT KEMASUKAN
Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya TIGA (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran.
ATAU
Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan minimum Gred C(NGMP 2.0) dalam mana-mana matapelajaran;
ATAU
Lulus Sijil TInggi Agama Malaysia (STAM) dengan minimum gred Maqbul
ATAU
Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang yang berkaitan dengan mendapat sekurang-kurangnya CGPA 2.00
ATAU
Lulus SKM (Tahap 3, MQF) dalam bidang yang berkaitan.
ATAU
Kelayakan lain yang diktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.
LALUAN MENYAMBUNG PENGAJIAN
Pelajar yang bergraduasi dari Diploma boleh menyambung pengajian mereka di mana-mana Institut Pengajian di Malaysia seperti program berikut ;
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Industri Halal- UiTM , Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Industri Halal-KUIS, Ijazah Pengurus Perkhidmatan Makanan -UiTM, Ijazah Pengurusan, Ijazah Perbankan Islam (UTM), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).
Diploma ini menyediakan pelajar dengan ilmu dan kemahiran penyeliaan atau pengurusan dalam Industri Halal.
Terdapat pelbagai laluan kerjaya seperti Eksekutif Halal, Eksekutif Jaminan Dan Kawalan Kualiti, Eksekutif Pembangunan Dan Penyelidikan Usahawan Produk dan Perkhidmatan Halal, Penyembelih Halal, Auditor Halal, Perunding Halal, Tenaga Pengajar Halal, Pengurus / Penyelia Restoran Halal, Pegawai Penguatkuasa Halal, Pembantu Pegawai Kesihatan.
Graduan juga boleh menceburi bidang Institusi Pendidikan, Industri Makanan, Pusat Penyelidikan.
Peluang Kerja Sektor Kerajaan
Jabatan Agama Islam Negeri, JAKIM,Jabatan Kesihatan, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Pertanian, MARDI, FAMA, MPOB, SIRIM, Jabatan Sumber Manusia.
Peluang Kerja Sektor Swasta
Industri Makanan, Rangkaian Makanan, Segera, Hotel & Restoran, Industri Pengeluaran, Industri Pembungkusan.
LALUAN KERJAYA
KOD KELULUSAN
TEMPOH KELULUSAN
KOD AKREDITASI
N/345/4/1104
FA 8596
08/2023
TEMPOH KELULUSAN
3 TAHUN
SEM 1
FIQH TATHIR
PENGANTAR HALAL DAN HARAM DALAM ISLAM
KO-KURIKULUM
BAHASA ARAB I
INTRODUCTION TO HALAL INDUSTRY
COMPUTING TECHNOLOGY
USUL FIQH
SEM 2
SEM 3
INTRODUCTION TO MANUFACTURING
HALAL LEGAL CONTROL
PENGANTAR PEMIKIRAN KRITIS DAN KREATIF
BUSINESS COMMUNICATION I
MATHEMATICS FOR MANUFACTURING
FIQH MUAMALAT
HALAL MALAYSIA STANDARD & CERTIFICATION
QAWAID FIQHIYYAH
PENGAJIAN MALAYSIA II
BUSINESS COMMUNICATION II
MANUFACTURING DRAWING
UNIT OPERATION
FOOD PRESERVATION
HALAL INGREDIENT & ADDITIVES IN MANUFACTURING
HALAL SUPPLY CHAIN & LOGISTICS
GMP & HACCP
ETIKA & MORAL
HALAL COSMETICS & PHARMACEUTICAL
ASAS KEUSAHAWANAN
HALAL PRODUCT PROCESSING TECHNOLOGY
BUSINESS ACCOUNTING AND COSTING
SEM 4
KHIDMAT SOSIAL
ISLAMIC FINANCIAL SYSTEM
HALAL AUDITING & TROUBLESHOOTING IN MANUFACTURING
PRODUCT DEVELOPMENT & INNOVATION
HALAL & QUALITY ASSURANCE IN MANUFACTURING
INTRODUCTION TO OSH & LEGISLATION
HALAL MARKETING
KHIDMAT SOSIAL
SEM 5